You are currently viewing dr. Szabó Orsolya és a Zsolya Communication története

dr. Szabó Orsolya és a Zsolya Communication története

Szabó Orsolya, a Zsolya Communication alapítója és én, Cserta Szandra, a Kívül Belül Boldogság tulajdonosa januárban indítottunk el a Zsolya-sztorik: Vállalkozásfejlesztés lépésről-lépésre podcast-et. Olyan vállalkozók történeteit, tapasztalatait és tanácsait mutatjuk be nektek, amik nagy segítségetekre lehetnek, ha vállalkozás indítása előtt álltok, vagy már vállalkozónak nevezhetitek magatokat. Az első inspiráló történet elmesélője nem más volt, mint maga dr. Szabó Orsolya, vagyis Orsi, akit most ebben a blogbejegyzésben részletesen megismerhettek.

A Zsolya Communication feladatai

Orsi 4 éve dolgozik online üzleti- és kommunikációs tanácsadóként a saját vállalkozásában, ami a Zsolya Communication nevet viseli. Munkája során kis- és középvállalkozásoknak, valamint multinacionális cégeknek segíti a social media menedzsmentjét és online kommunikációját. 

Emellett Orsi tavaly ősszel megtartotta első TEDX beszédét, idén pedig egyetemi oktatóként is kipróbálhatta magát, így egy igazán inspiráló személynek tartom. Most megismerkedhettek Orsi történetével, amiben arról lesz szó, hogy milyen nehézségekbe és akadályokba ütközött a vállalkozása a megalakulás szakaszában, amiket mások nem láthattak.

Mi a Zsolya Communication sikersztorija? Orsi a saját területén egy nagyon jó szakember, így remélem szeretettel olvassátok majd az ő történetét és tanulsággal hat majd rátok!

Bemutatkozik: dr. Szabó Orsolya

Orsi egy idegenforgalmi kéttannyelvű szakközépiskolában érettségizett, majd jogi egyetemet végzett Szegeden. Ezután Budapestre költözött, ahol szakképzett jogász vált belőle. Kipróbálta magát a versenyszférába és az állami szférába egyaránt. Azonban 2014-ben úgy döntött, hogy szeretné felfedezni a világot és nyelveket tanulni, máshol élni, így került Új-Zélandra.

Tervei közt szerepelt, hogy egy cukrászatban fog elhelyezkedni a külföldön tartózkodása alatt, ezért célirányosan elvégzett egy ehhez szükséges tanfolyamot. Bár nem egyedül tervezte az utazást, mégis úgy alakult, hogy egyedül kellett részt vennie a nagy kalandban. Ez a fajta elszántság és céltudatosság, ami a Zsolya Communication alaptóját jellemzi, már egészen fiatal kora óta megfigyelhető volt. De, hogy is lett a külföldre költözött, kalandvágyó fiatal nőből Zsolya? 

A Zsolya Communication megalakulása

A Zsolya Communication több lépésből alakult meg. Az első löketet az adta Orsinak, hogy elhatározta olyan munkát szeretne végezni, ami nincs helyhez kötve. Mivel akkoriban egy Magyarországon végzett jogász az ország jogrendszeréhez volt kötött, így nehéz volt elhelyezkedni más országban ezzel a tudással. Viszont mindenképpen külföldön szeretett volna maradni, így a digitális nomád életmóddal kezdett el szimpatizálni.

Továbbá nem riadt vissza egy olyan kétlaki élet gondolatától sem, ami során az utazás és a munka párhuzamosan végezhető lett volna. Ezért kipróbálta magát egy Big Four cégnél, ahol olyan lehetőséget kínálnak az embereknek, hogy egy vagy akár több évre el tudnak utazni különböző projekt munkák elvégzése miatt. Így kötött ki egy nagy tanácsadó cégnél, ahol rengeteget tanult az üzletről és üzleti gondolkodásról. Azonban az élet úgy hozta, hogy kicsit alakítania kellett a tervein, ugyanis ekkor hozta világra a kisfiát.

A kisbabával töltött otthonlét hozadéka lett végül a digitális nomád életmód, vagyis a helytől függetlenül végezhető online munka. Hiszen egy régi barátnője, aki akkoriban már egy sikeres digitális nomád volt, elutazott egy óceánjáróra, ezért hetekig nem volt internetkapcsolata. Emiatt szüksége volt valakire, aki besegít neki a könyve értékesítésében, amire Orsi egyből szívesen vállalkozott.

A munkájáért viszont nem fizetést kért cserébe, hanem értékes tudást! A barátnője social media menedzserként dolgozott egy nagy cégnél, így a többéves tapasztalatát meg tudta osztani Orsival. Ennek köszönhetően a Zsolya Communication biztos alapokra épülhetett.

Akadályok és nehézségek: a Zsolya Communication indulása

Miután Orsi sikeresen kipróbálhatta magát social media manager pozícióban, így elég sok tapasztalatot szerzett ezen a téren. 2017 nyarán a legjobb barátnője saját üzletet nyitott, ahol Orsi végezhette az online kommunikációval kapcsolatos feladatokat. 2018-ban azonban a régóta tervezett világkörüli utazás helyett Orsi és a gyermeke apjának útjai ketté váltak, aminek következtében Orsi ismét megmutatta kivételes elszántságát.

Ugyanis kiszámolta, hogy mindössze 3 hónapja maradt elindítani a saját vállalkozását, hogy biztosítani tudja a gyermeke számára a megfelelő életszínvonalat. 

Egy komplett költségvetési tervet is megosztott a vállalkozásfejlesztés podcast hallgatóival, ezzel is motiválva a kezdő vállalkozókat arra, hogy semmi sem lehetetlen. 

Hogyan is nézett ki az akkori számítása?

  • GYED: 150.000 Ft
  • Albérlet ára: 150.000 Ft 
  • A korábbi tapasztalatok mutatta heti szintű kiadás (pelenka, autó fenntartása, étkezés stb.): kb. 80.000-100.000 Ft

Tehát úgy számolta, hogy 450.000 Ft minimum összegnek be kell folynia ahhoz, hogy fedezni tudja az alapvető kiadásait. Ez nyilván minden egyes ember számára egyéni, Orsi budapesti anyukaként, akkor itt húzta meg a lélektani határt.

A social media munkáinak köszönhetően ekkorra már kapott néhány megkeresést külső kommunikációs szakértői állásra, így ezekkel a megrendelésekkel el tudta indítani a Zsolya Communication vállalkozást. Ezután pedig egyre több megkeresése érkezett social media menedzselésre és szövegírásra, ami annak is volt köszönhető, hogy Orsi bátran és tisztán kommunikálta mások felé azt, hogy mire van szüksége.

Vagyis nem félt szólni arról, hogy magánéleti krízise volt és munkára van szüksége. Mivel korábban is foglalkozott már írással, így sokan ismerték milyen az ő stílusa, milyenek a korábbi munkái és szívesen dolgoztak vele újra, szívesen megbízták őt munkával. 

Siker a vállalkozásban

A jelenleg ismert Zsolya Communication 2018 januárjában indult el egy év tanulófázis után. Először egyedül, majd novemberre csapattá nőtte ki magát Orsi vállalkozása. Mára 13 fő dolgozik vele. Egyelőre elégedett a létszámmal, további emberekben nem gondolkodik, következő célja a kapacitások legideálisabb elosztása.

Kíváncsi vagy mit üzenne a 2018-as önmagának Orsi? Feltettem neki ezt a kérdést, amire válaszként megtudtam, hogy büszke az akkori önmagára is, azonban nyugtatásként egy bátorító üzenetet küldene, hogy megerősítse az akkori Orsit abban, hogy megéri belevágni!

Valójában Orsi a motiváló üzenet nélkül is elég bátor volt és nem kételkedett önmagában, ami azért is mondható el, mert kiélezett élethelyzetben volt a vállalkozás elindítása előtt, muszáj volt eltartania kisfiát, így nem meglepő, hogy hogyan tudott ekkora gőzerővel belevágni a személyes márkaépítésbe. 

Orsi családja és gyermekkora

Orsi édesanyja 3 diplomás gyógypedagógus, édesapja pedig vállalkozó, emiatt egyik oldalról megtapasztalhatta az anyagi biztonságot, másik oldalról pedig az érzelmi biztonságot. Azonban mire felnőttként magával vihette volna a szüleitől szerzett tapasztalatokat és tanultakat a vállalkozói attitűdből, amit a családi vállalkozásuk során szerzett, 21 éves korában teljesen váratlanul elvesztette az édesanyját. Ebbe az egész család beleroppant és ennek következtében a családi vállalkozás is csődbe ment.

Fiatal ügyvédjelöltként a családi vállalkozás teljes csődeljárását kellett megindítania és menedzselnie saját maguk ellen, aminek során kiélezett szituációkba került, amit meg kellett oldania. Például 30 hitelezővel és számos képviselővel szemben, akkoriban nulla vállalkozói tapasztalattal kellett levezetnie a tárgyalást.

Ez a stressz mellett érzelmileg is nagyon megviselte, ezért nagyon nehéz időszakként emlékszik vissza azokra az időkre. Hiszen mire a diplomája megszerzése után pozitívan vágott volna bele a munkába, az életbe, ahelyett negatív élményekkel és hitellel a nyakában érkezett meg a fiatal felnőttkorba. 8 év volt, mire ki tudta magát és családját szabadítani a teher alól, ami még éppen a kisfia megérkezése előtt sikerült neki.

Minden rossznak jó a vége

Ma már ezekre a negatív élményekre tapasztalatszerzésként tekint, igyekszik nem belegondolni a múltbeli problémákra, viszont hozzásegítette második diplomája megszerzéséhez, amit változás és válságmenedzserből szerzett. A képzésnek köszönhetően megtanult olyan dolgokat, hogy hol vannak azok a hibázási és elcsúszási pontok egy vállalkozás életében, ami hozzávezethet egy krízishez.

Barátaitól nyugtatásként gyakran hallja, hogy ezek az élethelyzetből fakadó válságok hozzásegítették ahhoz, hogy milyen nyitott, toleráns és elfogadó ember vált belőle, de természetesen ettől függetlenül, ha választhatna nem akarná ezeket újra megélni és másoknak sem kívánja ezeket. Bár büszke magára, hogy sikeresen kilábalt a krízishelyzetekből, de örülne, ha inkább kimaradtak volna az életéből. 

Zsolya története megmutatja tehát, hogy egy vállalkozást felépíteni akkor sem lehetetlen, ha az anyagi háttér nem biztosított vagy éppen a lehetőségek is szűkebb arányban vannak jelen. 

Remélem Orsi és a Zsolya Communication alakulásának története motiválóan hatott rátok és közelebb kerültetek ahhoz, hogy a vállalkozás indításával kapcsolatos kételyeiteket és félelmeiteket levetkőzzétek! Neked mi a sikersztorid? 

Hallgass bele az üzleti podcastba!

Zsolya sztorik:

Vállalkozásfejlesztés lépésről lépésre

Vállalkozásfejlesztés lépésről lépésre podcast Dr. Szabó Orsolyával és Cserta Szandrával. Egy podcast, ahol női vállalkozók beszélgetnek a vállalkozói lét kulisszatitkairól, kihívásairól, sikereiről vagy épp kudarcairól cukormáz nélkül.

Szolgáltatásaink

TikTok tanácsadás

Gyors TikTok tippek, hogy fellendítsd a vállalkozásod

TikTok tartalomgyártás

Helyetted találjuk ki, vesszük fel és vágjuk meg a TikTok videókat

TikTok workshop

Egész napos intenzív workshop a tanulni vágyóknak

TikTok mentoráció

Személyre szabott mentoráció kezdőknek, haladóknak