TikTok mentoráció

TikTok tippek kisvállalkozóknak: Mit kell tudnod a platformról?

Melyik közösségi média platformokon vagy jelen a kisvállalkozásoddal? Tudtad, hogy a TikTok manapság sokkal nagyobb elérést kínál, mint bármely más platform? Éppen ezért érdemes aktívan jelen lenned a vállalkozásoddal! A következő TikTok tippek segíthetnek az elindulásban!

Miért, jó, ha kisvállalkozóként jelen vagy a TikTokon?

A válasz nagyon egyszerű: mert óriási organikus növekedést tudsz elérni. Ez a többi közösségi média platformra ma már nem jellemző. Vagyis könnyen nézettséget generálhatsz, így többen megismerhetik a vállalkozásod. A TikTok felhasználók bázisa napról napra növekedik, manapság sokkal nagyobb igény van a rövid, lényegre törő tartalmakra, mint a hosszabb videókra, éppen ezért olyan népszerű ez az alkalmazás. 

Viszont nem egyszerű 1-2 perces, vagy akár néhány másodperces tartalmat gyártani. De gyakorlással és a TikTokon való szörföléssel hamar ráérezhetsz arra, mi is az a tartalom, ami értékesnek számít ezen a platformon.

Bármilyen cég és vállalkozás sikereket érhet el a TikTok által, ha megfelelő oldalról közelítik meg a tartalomgyártást.

Ami azt jelenti, hogy direktmarketing helyett a személyesebb, kreatív videók kerülnek előtérbe, amik természetesen kapcsolódnak valamilyen szinten a vállalkozásodhoz.

Ha a vállalkozásod valamilyen szolgáltatásra épül, akkor rengeteg praktikát, tanácsot, vicces háttérinfókat oszthatsz meg a nézőkkel, de webáruház esetében is végtelen mennyiségű videót tudsz gyártani egy-egy terméked használatáról, rendelés becsomagolásáról stb. Tehát kisvállalkozóként a TikTok a legjobb platform, ahol jelen lehetsz! De lássuk a technikai részleteket!

TikTok tippek kezdőknek: Profil létrehozása

Első és legfontosabb a TikTok tippek közül, hogy hozz létre egy olyan profilt, ami elárulja ki vagy és mivel foglalkozol. A regisztráció során eldöntheted, hogy személyes vagy business profilt szeretnél-e létrehozni. Az utóbbi esetében több elemzést figyelhetsz meg, azonban nem minden zenét használhatsz fel a tartalomgyártáshoz, így érdemes átgondolni melyik a számodra leginkább megfelelő. 

A felhasználóneved árulja el ki vagy, és a bio-dat is a vállalkozásodra vonatkozóan töltsd ki. Kapcsold össze a profilod más social media profiloddal, vagy tüntesd fel a weboldalad linkjét, így egy kattintással rád találhatnak. Nagyon fontos, hogyha bárki rákattint a profilodra egyből lássa azt, hogy mivel is foglalkozol. 

TikTok tippek, hogy elérd a célcsoportod

Ahhoz, hogy bármi is történjen a Tiktokon keresztül számodra, bizony VIDEÓS tartalmakat kell gyártanod, lehetőleg minél többet. Tudom, hihetetlen, de a TikTok egy videós platform 🙂 Továbbá az is elengedhetetlen, hogy mások tartalmait kövesd és figyeld, tehát esténként filmnézés helyett, inkább ülj le TikTokozni! De mikor lehet sikeres a videód? A következő TikTok tippek ebben segíthetnek!

1. Használd a népszerű zenéket!

A TikTok algoritmusában nagy szerepe van a zene választásnak.

A népszerűbb zenéket alkalmazva nagyobb az esély arra, hogy több felhasználóhoz eljut a videód. Törekedj tehát arra, hogy az aktuális zenéket alkalmazd a videóid alatt.

Honnan tudod, hogy mik az aktuális zenék? Leginkább onnan, hogy aktívan pörgeted az alkalmazást a szabadidődben és a többször felbukkanó tartalmakat megismered.

2. Kövesd a trendeket!

Ez elég erősen összefügg a TikTok tippek előző pontjával. A trendek olyan videótípusok, amiket többen megcsinálnak, apró változtatásokkal. Ezek általában a népszerű zenékhez tartoznak. Lehet valamilyen tánc, párbeszédes tartalom, kép mutogatós kihívás, vagy bármilyen, általában vicces megnyilvánulás. A legtöbb trendet könnyen át tudod formálni a vállalkozásod témájára. Például így: 

 

3. Igényes videókat gyárts!

Annak érdekében, hogy minél többen kedveljék és megosszák a videóid, fontos, hogy igényes, esztétikus tartalmak szülessenek. Különbséget kell tenned a TikTok és más social média platformok között.

Itt nem a képek megosztása a cél, hanem az egyedi, videós tartalom.

Figyelj arra, hogy jól látható és könnyen értelmezhető videókat tegyél közzé, ne takarja ki a leírás a képet és a túl sok hashtag se rontsa az összhatást! Továbbá figyelj a filterhasználat mértékére. Nem kell profi videósnak lenned, és ha nem értesz a videóvágáshoz az sem baj, de az alap dolgokat mindenképp tartsd szem előtt!

4. Engedélyezd a hozzászólásokat, megosztásokat, duetteket!

A videókat tedd mindenki számára láthatóvá, és megosztás előtt ne felejtsd el bejelölni, hogy mások megoszthassák azt, duettezzenek vagy kollázst készítsenek vele! Ez mind segít az elérések növelésében. A kommentszekció pedig arra szolgál, hogy kapcsolatba lépjenek veled az érdeklődők, használd ki!

TikTok workshop kisvállalkozóknak

Neked ajánlom, ha

  • Megismernéd a Tiktok sajátos világát
  • Érdekel, mik a legújabb trendek, és hogyan szabd a vállalkozásodra
  • Elakadtál a videókészítésben
  • Túl pörgösnek érzed a tempót, és úgy érzed, nem tudsz lépést tartani
  • Szeretnél profi szinten belevágni az üzleti Tiktok készítésébe

 

5. Lépj interakcióba a kommentelőkkel!

A TikTokon lehetőséged van videóban válaszolni az egyes hozzászólásokra, ami egy szuper lehetőség, hiszen nem kell agyalnod a kontent tartalmán. Ha kérdeznek tőled, kritikát fogalmaznak meg, vagy tanácsot adnak, érdemes megragadni a lehetőséget és videóválaszt készíteni. Ez egyrészt több tartalmat eredményez, másrészt további hozzászólást generál, illetve, ha valaki a válasz videódba boltik bele a platformon, az nagyobb eséllyel keres rá a profilodra is, hogy lássa mire reagáltál!

6. Használj hashtageket!

A hashtag használatával már biztosan találkoztál, ha jelen vagy bármely közösségi média felületen. A hashtagek segítenek a keresésben, a videó bekategorizálásában.

Figyelj arra, hogy releváns tageket használj, és olyan nyelven írd, amivel a célcsoportodat szólítanád meg. Tehát például, ha a vállalkozásod a hazai piacra koncentrál, akkor érdemes magyar nyelven írni a hashtageket is.

Ebben nem mindig mindenki ért egyet, van, aki az angolra esküszik, én személyesen magyart használok, hiszen magyar a célközönségem, a Kívül Belül Boldogságnál ez bevált. Még nem olyan erős a TikTok SEO-zása, de hosszútávon biztos ezt is erősítik, és akkor a régi tartalmak is újra relevánsak lesznek – megfelelő magyar hashtaggel. De, mint minden más platformon, nincs EGY JÓ MÓDSZER, ami mindenkinek beválik, így érdemes kísérletezni 😉

7. A leírás/videód tartalmazzon CTA-t!

Mielőtt megosztanál egy videót a profilodon, lehetőséged van egy rövid leírást készíteni hozzá. Ide tartozik az előbb említett hashtag is. Érdemes olyan leírást készíteni, ami cselekvésre ösztönzi a felhasználókat. Például „írd meg kommentbe, hogy…” vagy „jelöld meg azt az ismerősöd, akire igaz, hogy…”!

Ez is persze nem minden videóra értendő, hiszen minden videóban nem mondhatod, hogy VÁSÁROLJ NÁLAM!!!! Viszont, ha odafigyelsz, és tudatosan, célokkal megfogalmazva készíted el a tartalmakat, akkor “talán” nagyobb eredménye is lesz a TikTok videók készítésének.

8. Figyeld, hogy mikor posztolsz!

A TikTok tippek sorából pedig nem maradhat ki az sem, hogy nem mindegy mikor posztolsz! Ha a vállalkozásoddal aktívan jelen vagy például az Instagramon, akkor ez az információ biztosan nem új számodra. Kísérletezz, figyeld meg, hogy a legnépszerűbb tartalmaid melyik idősávban kerültek posztolásra. Majd igyekezz egy rendszert kialakítani a posztolásban. 

Én ebben hihetetlen rossz vagyok, így még nekem is van mit fejlődnöm. 😉 Az a lényeg, hogy tudd, hogy van jelentősége annak, hogy miről posztolsz, és ha már arra is tudsz fókuszálni, hogy mikor posztolsz, zseni leszel 😛

8+1. Kövess és inspirálódj!

Míg más platformokon jogi útra is elterelhetik, ha “inspirálódsz” és nem jelölöd meg őket, nem kérsz engedélyt stb… addig a Tiktok egy megosztásra és pajtizásra alapuló platform.

Akkor lehetsz sikeresebb, ha felülsz a trendvasútra, ha interakcióba lépsz a többiekkel, ha duettezel, és ha minél több tartalmat gyártasz.

Ha ezt az inspirálódási időt szeretnéd lerövidíteni, akkor a @vallalkozasfejlesztes TikTok oldalon számos trendet, videó javaslatot osztok meg, így, ha ott bekövetsz, akkor könnyebben tudod elkezdeni a kisvállalkozói oldaladat és növekedni TikTokon. Emellett pedig mindenképpen kövess be olyan külföldi oldalakat is, akik azzal foglalkoznak, ami a te szakmád, hiszen tőlük is tudsz majd a saját termékeddel vagy szolgáltatásoddal kapcsolatban inspirálódni 🙂

Hidd el a TikTokot kezelni egyáltalán nem bonyolult. Ha megfelelő időt töltesz azzal, hogy megismerd az alkalmazást, akkor gyerekjáték lesz számodra a videók gyártása. Kezdj bele még ma, és szerezz minél több követőt! Ugyanis addig érdemes elkezdeni, amíg az organikus elérés nincs ellehetetlenítve! Így gyakorlatilag bárki népszerű lehet a TikTokon!

Ha úgy érzed nem tudsz eleget a TikTok működéséről, szükséged van további segítségre, TikTok tippek ismertetésére, videó ötletekre, és szeretnél profi tartalmakat gyártani, akkor jelentkezz a következő TikTok workshop-ra!

Szolgáltatásaink

TikTok tanácsadás

Gyors TikTok tippek, hogy fellendítsd a vállalkozásod

TikTok tartalomgyártás

Helyetted találjuk ki, vesszük fel és vágjuk meg a TikTok videókat

TikTok workshop

Egész napos intenzív workshop a tanulni vágyóknak

TikTok mentoráció

Személyre szabott mentoráció kezdőknek, haladóknak