Szövegírás szenvedéllyel: tippek, hogy élvezd és értsd is az írást

Szövegírás szenvedéllyel: tippek, hogy élvezd és értsd is az írást

Egy olyan szöveget, ami vonzza a vevőket sokszor könnyű, máskor igen nehéz megírni. Mi van, ha valaki kevésbé kreatív, vagy a fogalmazás nem az erőssége? A szövegírás szenvedéllyel az igazi, vagy tanulható? Nos ne aggódj, szerintem kis túlzással bárkiből lehet jó szövegíró, csak ismerni kell a trükköket és alkalmazni a szabályokat!

Szövegírás szenvedéllyel vagy anélkül: a vevő olvas a sorok között

A vállalkozók életében gyakran előfordul, hogy marketing szöveget kell írniuk, és kezdőként sok esetben ez is a te feladataid közé fog tartozni. Legyen szó termékleírásról, blogbejegyzésekről, hirdetésekről, posztokról vagy kampány emailekről fontos, hogy a szövegírás szenvedéllyel legyen megvalósítva! De honnan nyerhetsz örömöt és szenvedélyt, ha a hátad közepére sem kívánod az írást?

A vevők bizony látják és érzik, ha egy szöveg nem szívből szól és kényszerből került megírásra. Azok a szövegek, amik lendületesen íródtak, és érződik bennük az öröm és motiváció, az a célcsoportod számára is löketet ad a vásárláshoz. De ne ess pánikba, a szövegírás tanulható!

Vagyis inkább azt mondanám, ha tudatosan írsz, akkor sikereket érsz el és megérzed azt a bizonyos szenvedélyt.

Általános szabályok a szövegíráshoz: címadás

Bármilyen marketing célú szövegről van szó, a figyelemfelkeltő cím minden esetben elengedhetetlen. Ugyanis a címet vagy például egy levél tárgy mezőjét mindenki elolvassa, ám jóval kevesebben haladnak tovább az olvasással.

Annak érdekében, hogy ez ne így legyen meg kell ragadnod az olvasó figyelmét már a címmel!

Természetesen itt nem a bulvárlapok kattintásvadász címeire kell gondolni, hanem ügyelni kell arra, hogy a szöveg tartalma ne térjen el a címtől! Hosszútávon ugyanis ügyfeleket veszíthetsz, ha meginog a vállalkozásod iránti bizalom az összeférhetetlen cím és tartalom miatt.

A különböző „hogyan” vagy „miért” szócskával kezdett címek általában megragadják a figyelmet. De a bűvös 7-es számot is tartalmazhatja a címed, például „7 tipp a…” formában. Egy hivatalos szöveg esetében ezek kevésbé működőképes módszerek, néha a lényegre törő címek a megfelelőek.

Szöveg tartalmi elemei

Egy szöveg tartalmi felépítése máshogy fog kinézni egy termékleírás és egy blogbejegyzés esetében is. Emiatt nehéz egy általános érvényű, átfogó szabályt megfogalmazni ezzel kapcsolatban.

Amire azonban mindig figyelj: mindig a célcsoportot szólítsd meg!

Arról, hogy milyen a jó termékleírás, olvashatsz egy korábbi bejegyzésben. Most azonban lássuk milyen a jó blogszöveg!

Szövegírás szenvedéllyel: Milyen egy jó blog?

Egy jó blog új és érdekes információkkal szolgál az olvasó számára, emellett pedig megfelel a SEO szövegírás kritériumainak. Ha korábban nem foglalkoztál a SEO szövegírással, akkor ezentúl érdemes a blogszövegeket ez alapján formálni. A SEO keresőoptimalizálást jelent, és a célja, hogy a Google első oldalain találjanak rá a weboldaladra. Ennek megfelelően több potenciális vásárlóhoz, ügyfélhez eljut a vállalkozásod.

Egy SEO alapján megírt szöveg mindig tartalmaz egy kulcsszót vagy szóösszetételt, ami visszaköszön a címben, a szövegben és a címsorokban is.

Ha linkeket és egyéb hivatkozásokat rejtesz el a szövegben, azt is értékelni fogja a Google. Illetve a megfelelő hosszúságú mondatok, az elegendő szószám és a szöveg tördelése szintén nem elhanyagolható kérdés, ha a jó blogszövegről beszélünk.

Azonban ne felejtsd el, hogy a szövegírás a vásárlóidat segíti. Elsősorban nekik gyártasz tartalmakat, emiatt fontos az egyediség. Folyamatosan figyeld a trendeket és aktuális témákról írj, hogy érdekes maradj! Viszont ne másold más bloggerek gondolatait, maradj a saját stílusodnál és formáld az írást úgy, hogy az neked is tetszen. Így megvalósítható a szövegírás szenvedéllyel! 

Hozd ki a maximumot a bejegyzéseidből!

Bár célszerű megragadni a népszerű témákat, de figyelj oda, hogy olyan dolgokról írj, amik téged is foglalkoztatnak. Továbbá mindig végezz alapos kutatást az írás előtt, hogy releváns és valós információkat közölj. Ezzel növeled az ügyfeleid felé a szakértői képet és a bizalmat!

Figyelj arra, hogy lendületes, könnyen olvasható szövegeket adj ki a kezedből, mintha csak egy párbeszédet folytatnál. Mielőtt pedig megosztanád a blogot tarts egy kis szünetet. Másnap olvasd át friss szemmel, így kiszűrheted a hibákat és javíthatsz az olvashatóságon. 

Ha elsajátítod a szövegírás szabályait, akkor fel fog tűnni, hogy napról-napra könnyebben és gyorsabban megy a munka. Ha tudod, hogy mit, miért írsz, akkor sokkal felszabadultabban fogod tudni megalkotni a szövegeket. Ez meglátszik majd a kattintásokban és a bevételben. Ez a siker pedig hozzájárul majd ahhoz, hogy a szövegírás szenvedéllyel történjen!

Ha elég szemfüles vagy bizony ebben a blogbejegyzésben is megtalálod a kulcsszót és megfigyelheted a szövegírás technikai trükkjeit.

Mint látod egy marketing célú bejegyzés nem csupán szövegírás szenvedéllyel, hanem szövegírás a szabályoknak megfelelően. Ugyanis itt önmagában kevés az írás szeretete, tudni kell a módszereit annak, hogy miként érd el a vásárlóidat és miként kerülj előkelő helyre a Google találati listájában. Na és te, hogy állsz a szövegírással?

Szolgáltatásaink

30 napos Kisvállalkozói TikTok ötletek kihívás

TikTok tanácsadás

Gyors TikTok tippek, hogy fellendítsd a vállalkozásod

TikTok tartalomgyártás

Helyetted találjuk ki, vesszük fel és vágjuk meg a TikTok videókat

TikTok workshop

Egész napos intenzív workshop a tanulni vágyóknak

TikTok mentoráció

Személyre szabott mentoráció kezdőknek, haladóknak