marketing szövegírás

Marketing szövegírás: Hogyan győzd meg az olvasót?

A marketing szövegírás egy fontos eleme a weboldal működésének. De hogyan írhatsz jó marketing célú tartalmat anélkül, hogy ne tűnjön tukmálásnak? Hogyan győzd meg a vásárlóidat? Ebben a blogbejegyzésben kiderül!

Mi is az a marketing szövegírás?

A marketing szövegírás a direkt marketing legfontosabb eszköze. Célja, hogy megtaláljuk a vállalkozásunk termékeinek vagy szolgáltatásainak azon jellemzőit, amik az olvasók számára lényegesek, relevánsak. 

A marketing szövegírás segít hatékonyabbá tenni a hirdetési csatornáidat. A jó szöveggel elérheted, hogy többen nyissák meg az e-maileket, és csökkentheted az átkattintások számát. Ennek köszönhetően több látogatóra számíthatsz a weboldaladon, ami a vásárlási arányt is növelheti.

A konverziós arány javításával és a hatékony marketing szövegírás segítségével elérheted azt, hogy ne kelljen extra költségeket felszámítanod a hirdetésekre. Tehát organikusan növelheted a bevételed!

A marketing szövegírás: Hogyan építsd fel a szöveged?

Bár a marketing szövegírás nem olyan kötött, és nincs olyan módon szabályokhoz kötve, mint a SEO szövegírás, mégis van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni, ha a te kezedben van a tartalmak megírása. Azonban jó, ha tudod, hogy a marketing szövegírás kéz a kézben jár a keresőoptimalizálással, így a SEO alapelveinek elsajátítása is elengedhetetlen.

1. Cím, ami megragadja a figyelmet

Fontos, hogy figyelemfelkeltő címmel lásd el a szöveget. Legyen ütős, érdekes, de semmiképpen sem kattintás vadász, hanem reálisan illeszkedjen a tartalomhoz. Egy frappáns cím eléri, hogy a potenciális vásárlóid kedvet kapjanak az olvasáshoz.

2. Célcsoport megszólítása

Ki a célcsoportod? Milyen az ideális vásárlód? Gondolkodj el ezeken, és nekik címezd az írást! Fogalmazd meg a szöveget úgy, hogy felveted a célcsoportod problémáit, vágyait, kihívásait. Tehát hass az érzelmekre, hiszen ezzel elérheted, hogy tovább olvassák a bejegyzésed!

3. Érvek, ígéretek sorakoztatása

Ezután fontos, hogy megnyugtasd az olvasód, hogy nincs egyedül a problémájával, és bebizonyítod számára, hogy képes vagy megoldást nyújtani. Ilyenkor célszerű érveket felsorakoztatni, hogy hiteles és szakszerű képet fess magadról és a vállalkozásodról.

4. Megoldás, termékelőnyök megfogalmazása

A tartalmad végén mutasd be pontosan a megoldási lehetőségeket, fogalmazd meg, hogy ezzel mit nyer a vásárló. Élhetsz személyes példákkal is, így közvetlenebb hangvételű lesz a tartalom. Ajánld a termékeid vagy szolgáltatásaid olyan módon, hogy azok előnyeit felsorolod.

5. Lezárás és CTA

A lezárás mindenképpen tartalmazzon CTA elemet, vagyis valamilyen cselekvésre való felhívást, kattintásra ösztönző részt. Mit jelent ez? Például írhatod azt, hogy „Szerezd be a…” vagy „Iratkozz fel a hírlevélre!”.

Marketing szövegírás kategóriái

A marketing szövegek nagyon változatosak, lehet az egy email, hírlevél, hirdetés, blog, közösségi média poszt, vagy bármilyen írott szöveg, amiben megtalálhatók a tartalommarketing elemei.

E-mailek írása

A marketing célú e-maileknél arra kell figyelni, hogy rövid, tömör és érdekes tartalom legyen. De, ami ennél is fontosabb, hogy az email tárgyával és első néhány sorával felkeltsd az olvasók figyelmét, és valóban megnyissák a tőled kapott levelet!

Hírlevél küldés

Szintén rövid, frappáns és érdekes. Célszerű ennek segítségével edukatív információkat közölni, olyan módon, hogy az olvasónak kedve legyen a többi tartalmad elolvasásához is. 

Blog szövegírás

A blogok hosszabb tartalmak, céljuk, hogy edukatívan informálják az oldal látogatóit. Mindenképpen a SEO szövegírás szabályainak megfelelően érdemes megalkotni, hiszen így növelheted az organikus elérések arányát is.

Közösségi média poszt

A közösségi médián leginkább a követőid láthatják a megosztott tartalmakat. Ide általában szórakozni vagy tájékozódni járnak az emberek. Tehát ennek megfelelően rövid, szórakoztató szövegeket érdemes gyártani, aminek hatására szívesen látogatnak át a weboldaladra. Továbbá kiváló eszköz arra, hogy a weboldaladra megírt tartalmakat itt is megoszd a nagyobb olvasottság reményében.

Weboldal írott szövegei

A weboldal szövegezése egy kicsit más, mint az előbb említett platformoké. Elengedhetetlen, hogy értékes információk szerepeljenek rajta, és érthetően legyen fogalmazva a látogatók számára. Fontos odafigyelni a szöveg szerkezetére is, legyen jól tagolt és átlátható, illetve használj rövid mondatokat. Továbbá figyelj arra, hogy a SEO alapelvei szerint írd meg a honlap szövegeit.

A marketing szövegírás tehát akkor lesz hatékony, ha az olvasód nem azt érzi, hogy erőszakosan el akarsz adni neki valamit, hanem megoldást nyújtasz a problémájára. A szövegírás az egyik legnépszerűbb formája a tartalom gyártásnak, ami organikus növekedést eredményezhet, tehát mindenképp érdemes foglalkozni vele a legkisebb vállalkozások esetében is. 

A weboldaladon megjelenő szöveges tartalom pedig nem csak a keresőmotoroknak kedvez, hanem a vásárlóid beléd vetett bizalmát is növeli.

Szolgáltatásaink

30 napos Kisvállalkozói TikTok ötletek kihívás

TikTok tanácsadás

Gyors TikTok tippek, hogy fellendítsd a vállalkozásod

TikTok tartalomgyártás

Helyetted találjuk ki, vesszük fel és vágjuk meg a TikTok videókat

TikTok workshop

Egész napos intenzív workshop a tanulni vágyóknak

TikTok mentoráció

Személyre szabott mentoráció kezdőknek, haladóknak