kreatív szövegírás

Kreatív szövegírás: Minden, amit tudnod kell róla kisvállalkozóként

Vállalkozóként nem kerülhet el téged a kreatív szövegírás, hiszen ez a jó marketing alapja. De hogyan kell meggyőzően írni, és hogyan válhat belőled jó szövegíró? Ebben a blogbejegyzésben kiderül!

Mit jelent a kreatív szövegírás?

A kreatív szövegírás az a tevékenység, amely során a tartalomgyártó olyan szöveges tartalmat hoz létre, amelynek köszönhetően a vásárlók megismerhetik a valós termékelőnyöket. Továbbá a kreatív szöveg úgy tájékoztat, hogy az hasznos és egyben szórakoztató, valamint könnyen érthető legyen a potenciális vevők számára.

A kreatív szövegírás eredménye lehet például egy jó szlogen, vagy éppen maga a márkanév, a plakátok szövege, egy blogbejegyzés, közösségi média posztok vagy akár a honlap szövegezés is. 

A szövegírás típusai

A szövegírás egy összetett dolog, hiszen több ága van. Mégis sokan úgy hiszik a kreatív szövegírás fogalma mindent lefed. Valójában ez csak egy kis szelete a vállalkozás feladatai között. A további szövegírás technikák nem a kreatív szövegírás szinonimái, hanem az azt kiegészítő, különálló módszerek.

1. Marketing szövegírás

A marketing szövegírás vásárlásra ösztönző, meggyőző szöveg. Ide tartoznak a hírlevelek, a termékleírás vagy a hirdetések szövegei. Ennek célja, hogy a potenciális vásárló érzelmeire hasson, eloszlassa a kételyeket vagy megerősítse a vásárlás melletti döntést. Kreativitásra természetesen ehhez is szükség van, továbbá fontos, hogy a szöveg pontos információkat közöljön.

2. SEO szövegírás

A SEO szövegírás célja, hogy az olvasók mellett a Google keresőmotorjai és értékeljék a szöveget, és előkelő helyen jelenítse meg a tartalmat. Ennek köszönhetően egyre többen rátalálnak a vállalkozásodra és növelheted az eladásokat. A keresőoptimalizálást bizonyos szabályok szerint hamar elsajátíthatod, azonban fontos a naprakészség is a kreativitás mellett.

3. Technikai szövegírás

A vállalkozásodtól függően szükséged lehet a technikai szövegírásra is. Szépségápolási, orvosi, technológiai és egyéb tudományos témákban elengedhetetlen a pontos és részletes tájékoztatás. Tehát, ha a vállalkozásod valami hasonló témára épül, akkor ezt is érdemes elsajátítanod, hiszen a vásárlóid számára így leszel hiteles.

A kreatív szövegírás lépései

A kreatív szövegírás a legkevésbé szabályokhoz kötött, így nehezebb megtanulni, elsajátítani, mint az írás többi formáját. Nevéhez hűen természetesen szükség van kreativitásra, ami nehezen tanulható, de gyakorlás útján fejleszthető. Ha szabályok nem is, azonban kisebb lépések segíthetnek rávilágítani arra, hogyan épülhet fel egy kreatív tartalom.

1. Figyelemfelkeltés

A figyelemfelkeltés egy elengedhetetlen lépés. A szöveg címe vagy első néhány sora kapjon egy jó felütést, ezzel egy lépéssel közelebb kerülsz ahhoz, hogy beleolvassanak a tartalmaidba. Indíts egyből valami olyannal, amiről tudod, hogy a célcsoportod számára kihívást, problémát vagy vágyat jelent.

2. Tartalom

Ezután figyelj arra, hogy írásoddal milyen üzenetet közvetítesz. Olyan dolgokról írj, ami a célcsoportod számára lényeges, de ügyelj arra, hogy könnyen érthető, jól átlátható tartalmat hozz létre. Írhatsz történetet, saját tapasztalatot, lehet személyesebb az üzenet, azonban ne térj el a tárgytól, és ne írj felesleges, elkalandozó gondolatokat. 

3. Előnyök, bizonyítékok

Mindig mutasd be, hogy a termék vagy szolgáltatás milyen előnyökkel bír és miért van rá szüksége az olvasónak. Bizonyítsd be, hogy amit kínálsz az számára hasznos. Ebben segíthet, ha feltünteted a vásárlói véleményeket, de a garancia biztosítása is ide tartozik. Azonban mindig csak az igazat írd! Sokszor szimpatikus a potenciális vásárlók számára az is, ha leírod mikor és kinek nem feltétlenül ajánlod az adott dolgot.

4. Ösztönzés, CTA

A kreatív szövegírás célja az ösztönzés, így a különböző cselekvésre buzdító felhívásokat sem hagyhatod ki a tartalmadból. 

A tartalommarketing elemein kívül természetesen elengedhetetlen, hogy megfelelő háttérismeretekkel rendelkezz azzal kapcsolatban, amiről írsz. Valamint fontos, hogy egyedi tartalmat gyárts, ne másolj másokat, illetve vidd bele a szövegbe a saját stílusod, formáld úgy, hogy az érdekes, személyre szóló legyen.

Hogyan fejleszd magad?

Szöveget írni sokak számára nehézség, míg mások a kisujjukból kirázzák. Ha úgy érzed számodra nehezen megy a mondatok megfogalmazása, akkor se ess kétségbe, mert azt gondolom, hogy gyakorlás mellett bárkiből lehet jó szövegíró. Kezdő kisvállalkozóként pedig nagy eséllyel eleinte rád hárul ez a feladat is.

Összességében tehát nem feltétlenül kreativitásra van szükség, hiszen hiába fogalmazol szuperül, ha emellett nem a célcsoportodat szólítod meg és nem ösztönzöl vásárlásra. A kreativitás és a tudatos tartalommarketing kéz a kézben jár.

Jó kreatív szövegíró tehát úgy lehetsz, ha gyakorolsz. Írj minél többet, olvass, fejleszd a szókincsed!

Figyeld, hogy melyik tartalmad milyen hatást ér el a célcsoportod szemében, nézd meg, hogy ami nagyobb interakciót eredményezett, annak mi lehetett az oka!

Tartsd meg az objektivitásod, de ne legyél túl komoly és unalmas, ha a vállalkozásod témája nem ezt követeli. Találd meg a saját hangod és adj időt magadnak! Ugyanis a szövegírás eredményességének néhány esetben idő kell.

Hiszen ne feledd, a szövegírás tanulható és begyakorolható. A kreatív szövegírás pedig a legköltséghatékonyabb marketingeszköz, szóval nem érdemes elbagatellizálni. Jó szövegíróként képes lehetsz növelni a márkád értékét, jobb helyezést elérni és több vásárlót szerezni, vagyis segít a vállalkozásod céljainak elérésében!

Szolgáltatásaink

30 napos Kisvállalkozói TikTok ötletek kihívás

TikTok tanácsadás

Gyors TikTok tippek, hogy fellendítsd a vállalkozásod

TikTok tartalomgyártás

Helyetted találjuk ki, vesszük fel és vágjuk meg a TikTok videókat

TikTok workshop

Egész napos intenzív workshop a tanulni vágyóknak

TikTok mentoráció

Személyre szabott mentoráció kezdőknek, haladóknak