marketing automatizáció

Ismerd meg a marketing automatizáció folyamatát

A marketing automatizáció már kezdő kisvállalkozóként is egy fontos és érdekes téma lehet számodra. Bár a vállalkozásod első egy évében nem feltétlenül van szükséged automatizálásra, jó, ha előre tervezel és informálódsz ezzel kapcsolatban. Tarts velem, ha tudni szeretnéd mi fán terem az automatizálás!

Marketing automatizáció: Mikor és miért van rá szükség?

A marketing automatizáció nem mást jelent, mint egy szoftver megoldást. Ennek segítségével azokat az online marketing feladatokat, amiket eddig te végeztél, az automatizáló szoftver fogja megcsinálni.  

Egy induló weboldal esetében ettől el lehet tekinteni, de amint sokkal több vásárlód lesz és a vállalkozásod egyre nagyobbra növi ki magát, jó, ha automatizálsz. A saját dolgod könnyíted meg vele, hiszen időt és energiát spórolsz, minimális pénzbeli ráfordítás ellenében. Az automatizációnak köszönhetően több vásárlóra és visszatérő vásárlóra tehetsz szert, ami egyet jelent a magasabb bevétellel.

Egy jó marketing automatizáció segít abban, hogy hatékonyan irányítsd a vállalkozásod feladatait. 

A marketing automatizálás három típusra bontható, ezek az email marketing, az értékesítést segítő és a tartalom alapú folyamatok. Viszont ne gondold azt, hogy a marketing automatizáció csak a nagyvállalatok kiváltsága. Egy kisvállalkozó számára is hatékony megoldásként bizonyul, annyi különbséggel, hogy más típusú szoftverre lesz szükséged és más folyamatokat fogsz automatizálni.

Miket tudsz automatizálni?

Bármilyen területen is tevékenykedik a vállalkozásod, egy weboldal esetében biztosan találsz olyan folyamatot, amit automatizálni lehet. Lássuk milyen folyamatok automatizációja lehetséges!

1. Email marketing

Az email marketing legelterjedtebb folyamata a hírlevél készítés. De ide tartoznak a visszaigazoló emailek, a feliratkozást megköszönő emailek, a poszt értesítők, a kosárelhagyás miatti emlékeztető emailek és bármi, amire érdemes lehet felhívni a potenciális vásárlóid figyelmét. 

Ebből kifolyólag az email marketing sosem spam, hanem valamilyen edukatív tartalom vagy fontos értesítő például az akciókról. Lényege, hogy vásárlásra ösztönözze az olvasót.

2. Lead generálás

A lead generálás az értékesítés alapú automatizáció kategóriájába tartozik. Ez segíti elő, hogy a weboldalra látogatókat valós időben követni tudjuk.  A lead generálás célja tulajdonképpen az ügyfélszerzés. A folyamat során a weboldaladra tereled a potenciális érdeklődőket, a landing oldalak segítségével. Ezen az oldalon a látogató egy bizonyos csaliba botlik, aminek célja, hogy azért cserébe megadja az email címét. Nyugi, ezek a csalik nem átverések!

A lead generálásra alkalmas szoftverek feladata, hogy profilt készítsen a látogatóidról, és olyan termékeket, szolgáltatásokat ajánljon nekik személyre szabottan, amiket a hasonló érdeklődésű emberek gyakran megnéztek vagy vásároltak.

3. Közösségi média

A közösségi média sem maradhat ki a marketing automatizáció folyamatából. Ennek célja, hogy a különböző blogbejegyzéseket, posztokat a szoftverek egy beütemezett idő szerint közzé tegyék. 

Továbbá ide tartozik a közösségi média oldalakon megjelenő hirdetések automatizációja is. Az erre kifejlesztett szoftverek pontosan tudják, hogy mennyi ideig kell feldobálniuk a hirdetéseket bizonyos emberek számára. Ennek köszönhetően gyorsabban elérheted a célcsoportod.

Találkoztál már a közösségi médián chatbottal? Ez is a marketing automatizáció következménye. A chatbot segítségével leredukálhatod az ügyfélszolgálati teendőket.

Kinek ajánlott a marketing automatizáció?

Gyakorlatilag bárkinek, aki weboldalt üzemeltet. A marketing digitalizáció segíthet neked abban, hogy pontosan célozd a kampányaid, hogy megismerd a vásárlóid és személyre szabott ajánlatokat kínálj számukra, és természetesen abban is, hogy időt spórolj.

Egy kezdő webáruház esetében is érdemes automatizálni egyes folyamatokat. Ilyen például a számlázás, az ügyfélszolgálat, a visszaigazoló emailek vagy a fizetett hirdetések.

Idővel pedig, amikor többen feliratkoznak az email listádra, akkor a hírlevél automatizálást sem úszhatod meg! A webáruház automatizációja nem csupán extra feladatoktól kímél meg, hanem esélyed sem lesz bírságot kapni egy elfeledett számla kiküldés miatt.

Azonban az automatizálást előzze meg a célkitűzés! Mint a vállalkozásod egészére, úgy az automatizálásra is igaz, hogy célok és tervek kellenek annak sikerességéhez, nem lehet csak úgy belecsapni a közepébe. Tervezd meg, hogy milyen folyamatoktól szeretnéd megkímélni magad, mi az a folyamat, aminek elvégzése már nehéz és valóban megéri szoftverbe fektetni. 

Dolgozz ki egy stratégiát és kíméld meg magad a felesleges munkától a marketing automatizáció által! Mert egy jó automatizáció hatására elérheted azt, hogy a weboldalad akkor is dolgozzon, amikor te alszol! 😊

Szolgáltatásaink

30 napos Kisvállalkozói TikTok ötletek kihívás

TikTok tanácsadás

Gyors TikTok tippek, hogy fellendítsd a vállalkozásod

TikTok tartalomgyártás

Helyetted találjuk ki, vesszük fel és vágjuk meg a TikTok videókat

TikTok workshop

Egész napos intenzív workshop a tanulni vágyóknak

TikTok mentoráció

Személyre szabott mentoráció kezdőknek, haladóknak