email marketing

Hogyan használd ki az email marketing erejét kisvállalkozóként?

Az email marketing az egyik legköltséghatékonyabb online marketing eszköz. Így kár volna nem élni ennek lehetőségeivel, ha kisvállalkozóként weboldalt is üzemeltetsz. Most tehát ennek alapjait mutatom be neked, hogy te is fejleszteni tudd a marketig kommunikációd!

Mi is az az email marketing?

Az email marketing gyakorlatilag nem más, mint tömeges, emailen keresztüli kommunikáció a potenciális vásárlóiddal. Az email azoknak a postafiókjában fog landolni, akiknek az email címét előzetesen begyűjtötted és egy adatbázisban landoltak. Ennek az adatbázisnak a tagjai azok, akik önszántukból feliratkoztak a listádra, tehát ez a fajta kommunikáció nem spam.

Az email marketing tartalma mindig valamilyen felhívás, edukatív tartalom és vásárlásra ösztönző üzenet.

Annak érdekében, hogy az email marketing hatékony legyen, és meggyőzze az érdeklődőid, alkalmazd a marketing szövegírás íratlan szabályait! Ugyanis egy szöveges tartalomnál érdemes odafigyelni néhány dologra, hogy hitelesnek és érdekesnek tűnjön a vállalkozásunk a célcsoportunk szemében.

Az email marketing két csoportra osztható. Vannak a hírlevelek és az automatizált üzenetek, mint például a felhívás, ha valaki nem fejezte be a vásárlást, vagy az üdvözlés, ha valaki feliratkozott a listádra.

Az email marketing előnyei

Sokan azt hiszik az email marketing egy elavult marketingkommunikációs eszköz, pedig valójában ez nincs így. Az igaz, hogy az email az egyik legrégebbi kommunikációs csatorna, de ez nem jelenti azt, hogy elavult lenne. Gyakorlatilag semmilyen érvet nem lehet felhozni az alkalmazása ellen, hiszen annyi előnnyel jár. 

1. Valódi célközönséget céloz meg

A marketing célja, hogy vásárlásra ösztönözzön. Ami akkor a legcélravezetőbb, ha a vállalkozás célcsoportját szólítja meg. Az email marketing egyik nagy előnye, hogy olyan személyeket tudsz vásárlásra buzdítani, akik valamilyen szinten érdeklődnek a weboldalad iránt, ugyanis nem véletlenül iratkoztak fel a hírleveledre.

2. Alacsony költségvetésű eszköz

Az email marketing alkalmazására nincs szükséged sok mindenre, csupán a feliratkozók listájára, egy célravezető stratégiára és speciális szoftverre. Az utóbbi bár pénzbe kerül, de legtöbbször havidíjas formában tudsz ezekre előfizetni. Általában ennek ára attól függ, hogy mekkora a listád vagy, hogy mennyi levelet küldesz ki havonta. 

A szoftver árán és az időbeli ráfordításon kívül nincs egyéb költséged, mégis nagy megtérülésre tehetsz szert!

3. Könnyen mérhető eredmények

Az email marketing hatásait könnyen nyomon tudod követni. Ugyanis az email szoftverek könnyen érthető eredményekkel szolgálnak a konverzióról, mert kapcsolatban állnak a weboldal szoftvereivel.

Hogy is néz ki a gyakorlatban?

1. Célközönség és lista kialakítása

Az email marketing nem működik feliratkozói lista nélkül, így első lépésben erre kell fókuszálnod! Határozd meg a buyer personáidat és gyárts olyan tartalmakat, amelyek őket szólítják meg. Írj bejegyzéseket, optimalizáld a weboldalad és alkalmazd a SEO szövegírás alapelveit, így minél több potenciális vásárlót elérhetsz. Tartalmaiddal buzdítsd feliratkozásra az olvasóid, így szert tehetsz a saját listádra!

2. Email marketing szoftver kiválasztása

A szoftver kiválasztásánál egy dologra érdemes odafigyelni, hogy ne csak hírlevél küldésre legyen alkalmas, hanem automatizálni is tudj vele. Ezen kívül te döntesz arról, hogy mely konstrukciókat tartod megfelelőnek.

3. Lead mágnes alkalmazása

A lead mágnesek, vagy más szóval csalik manapság nagyon fontos szerepet töltenek be a listaépítés folyamatában. Hiszen nehéz az embereket rávenni arra, hogy adják meg az email címüket és nevüket.

Ezért célszerű úgynevezett csalikat alkalmazni, amiknek a lényege, hogy értelmet adjon a feliratkozásra. Tehát valami, amit felajánlasz a feliratkozásért cserébe. 

Ez lehet egy letölthető tartalom, elsőbbség egy bizonyos akció megjelenésekor, kedvezményre jogosító kuponkód stb. Hidd el az ehhez hasonló csalik könnyebben rábírják az embereket a feliratkozásra.

4. Szegmentálás

A szegmentálás az email marketing esetében azt jelenti, hogy a listád egyes tagjait különböző üzenetekkel éred el. A megfelelő szoftver használatával ki tudod választani, hogy a feliratkozóid melyik csoportját vennéd célba egy-egy üzenettel. Ez sokkal személyesebbé teszi a kommunikációt, mert nem mindenki ugyanazt az üzenetet kapja.

Szegmentálhatsz feliratkozási idő alapján, tehát mást kommunikálhatsz a frissen feliratkozóval, mint azzal, aki évek óta aktív olvasód. De csoportosíthatsz érdeklődési kör szerint, földrajzi hely alapján vagy akár ketté veheted a vásárlókat a nem vásárlóktól. Rajtad áll, hogy melyek lesznek a weboldalad számára releváns szegmensek.

5. Automatizálás

Az automatizálás elengedhetetlen lépés mert így egy olyan folyamatot építhetsz fel, ami önmagtától tud működni, és a saját feladataidat minimalizálhatod ezzel kapcsolatban. Az automatizált üzenetek kiküldése általában valamilyen feltételhez vannak kötve. Például történhet friss feliratkozáskor, kosárelhagyáskor, lehet egy visszajelzés a vásárlásról vagy bizonyos termékek megtekintése során.

Mint láthatod az email marketing számtalan lehetőséget hordoz magában, amik segítségével növelni tudod vásárlóid számát. Indítsd el a saját email marketing rendszered és kínálj értékes, edukatív és érdekes tartalmakat a feliratkozóid számára, amivel vásárlásra ösztönzöd őket! Figyelj a rendszerességre és a különböző csalik alkalmazására!

Szolgáltatásaink

30 napos Kisvállalkozói TikTok ötletek kihívás

TikTok tanácsadás

Gyors TikTok tippek, hogy fellendítsd a vállalkozásod

TikTok tartalomgyártás

Helyetted találjuk ki, vesszük fel és vágjuk meg a TikTok videókat

TikTok workshop

Egész napos intenzív workshop a tanulni vágyóknak

TikTok mentoráció

Személyre szabott mentoráció kezdőknek, haladóknak