hírlevél készítés

Hírlevél készítés, mint online marketing eszköz

A hírlevél készítés az email marketing egy költséghatékony kategóriája. Ha weboldalt üzemeltetsz, akkor hiba nem kihasználni az emailben rejlő marketinges erőt. Milyen a jó hírlevél, és hogyan tudod elkészíteni? Ebben a blogbejegyzésben erre keressük a választ!

Listaépítés: a hírlevél készítés alapja

A hírlevél készítés mindig feliratkozók gyűjtésével kezdődik. A feliratkozóid adatai egy adatbázisban landolnak, így könnyen el tudod érni őket a marketing célú emailekkel. De hogyan is tudsz feliratkozói listára szert tenni?

Szükséged lesz egy feliratkozói űrlapra, melyet az oldaladra látogatók ki tudnak tölteni a nevükkel, email címükkel.

Mivel nem könnyű az embereket rávenni arra, hogy megadják az adataikat, így érdemes valami apró jutalmad kínálnod annak, aki feliratkozik. Lehet ez egy kedvezmény kód, egy bónusz ajándék vagy akár egy letölthető, edukatív tartalom. Így sokat növelhetsz a feliratkozási hajlandóságon.

Fontos, hogy a feliratkozási lehetőség mindig jól láthatóan jelen legyen a weboldaladon. Figyelj rá, hogy a feliratkozási űrlap figyelemfelkeltő és dizájnos legyen, és egyértelműen jelezd már itt, hogy mivel jutalmazod a feliratkozást. A legfigyelemfelkeltőbb űrlap általában a felugró ablak, ám sok esetben ez idegesítő az oldalra látogatók számára.

Ha felugró ablakot szeretnél használni, akkor mindenképpen ügyelj az időzítésre!

Ne egyből ugorjon fel az ablak, hanem engedd az olvasónak, hogy ismerkedjen a weboldaladdal és egy meghatározott időintervallum után kínálj neki feliratkozási lehetőséget!

Ám ahhoz, hogy egyáltalán lehetőséged legyen feliratkozók gyűjtésére, elengedhetetlen, hogy az emberek rátaláljanak a weboldaladra. Ezt az oldalad optimalizálásával, termékleírás készítésével és a SEO szövegírás szabályainak betartásával tudod elérni. Ugyanis, ha a Google ezeknek köszönhetően előkelő oldalon jelenít meg a találati listáján, akkor egyre több és több potenciális vásárló keveredhet az oldaladra. 

Hírlevél készítés lépései

Ha van egy feliratkozói listád, akkor kezdődhet a hírlevél készítés! Ehhez szükséged lesz egy hírlevél küldő szoftverre, amin keresztül meg tudod szerkeszteni a hírleveled sablonját. A hírlevél készítése szövegszerkesztésből és stílus, dizájn tervezésből áll. Figyelj rá, hogy a hírlevél szövege rövid, lényegre törő és érthető legyen. Úgy állítsd össze a tartalmát, hogy az releváns információkkal szolgáljon a célcsoportod számára! 

Ne feledd, aki feliratkozott a hírleveledre az valamilyen szinten érdeklődik a vállalkozásod iránt, így fontos, hogy ezt az érdeklődést a továbbiakban is fenntartsd! Ezt úgy tudod megtenni, ha a hírleveled nem feltétlenül promóciós tartalomból áll, hanem sokkal inkább edukatív és érdekes üzenetet továbbít.

Minél személyesebb az üzenet tartalma, annál jobb! Szólítsd meg a feliratkozóid a keresztnevükön, valamint szegmentálással biztosítsd az igazi személyre szabott élményt!

Mit tartalmaz egy jó hírlevél?

Egy jó hírlevél mindig kreatív, hiszen a célja az olvasók érdeklődésének felkeltése a vásárlás iránt. A közvetlen hangvétel és az érdekes információk egyaránt fontosak, ha szöveg tartalmát nézzük, de ugyanúgy célszerű a képi megjelenésre is hangsúlyt fordítani. Továbbá mindenképpen egyértelmű legyen az olvasó számára, hogy kitől származik a hírlevél!

1. Figyelemfelkeltő tárgy

A hírlevél készítés során figyelj arra, hogy milyen címet adsz az üzenetnek. Ez szerepeljen az email tárgy mezőjében is. Ugyanis ez az első, amit az emberek elolvasnak. Ha ez nem érdekes, akkor nagy valószínűséggel nem fogják tovább olvasni az emailt.

Használj számokat vagy tegyél fel kérdés a címben, tárgy sorban. Ez általában felkelti az olvasók érdeklődését, de ügyelj rá, hogy ettől függetlenül ne legyen túl hosszú a tárgysorod!

2. CTA megjelenítés

A Call to action lényege, hogy cselekvésre buzdítsuk az olvasót. Ez segít bennük egyértelműsíteni, hogy mit várunk tőlük, továbbá a vásárlási szándékot vagy a weboldal látogatottságát is növelheti. Ezt jól láthatóan helyezd el a hírlevél készítés során a szövegben. Valamint link helyett használj inkább gombot, így növelve a kattintás esélyét!

3. Leiratkozási lehetőség 

Mindig biztosítsd az olvasóid számára a leiratkozási lehetőséget. Ezzel növeled bennük a hitelességed és a bizalmat. Természetesen a leiratkozás nem érdeked, így ezt a lehetőséged nem kell kiemelned, mint például a CTA-t, de semmiképpen se rejtegesd! 

+1 Figyelj az időzítésre

A megfelelő időzítés a hírlevél küldése során éppen olyan fontos, mint a közösségi médiában a posztolás ideje. Figyeld meg, hogy a célcsoportodnak mikor van ideje az emailekkel foglalkozni. Ezt valójában próbálkozással tudod megállapítani. Az emberek többsége reggel nem ér rá olvasni, míg mások éppen a reggeli kávé mellett nyitják meg a levelezéseiket.

Kísérletezz különböző időpontokkal és figyeld a statisztikákat. Ha viszont megtaláltad az ideális időintervallumot a levelek küldésére, akkor állíts fel egy rendszert!

Összességében elmondható, hogy a hírlevél készítés fontos lépése lehet annak, hogy fejleszd a weboldalad. Egy jó szoftver és némi időbeli ráfordítás kell csak hozzá, hogy kiaknázd ezt az igazán költséghatékony online marketing eszközt. Szerezz feliratkozókat, válassz egy jó szoftvert és növeld az elérésed frappáns hírlevelekkel!

Szolgáltatásaink

30 napos Kisvállalkozói TikTok ötletek kihívás

TikTok tanácsadás

Gyors TikTok tippek, hogy fellendítsd a vállalkozásod

TikTok tartalomgyártás

Helyetted találjuk ki, vesszük fel és vágjuk meg a TikTok videókat

TikTok workshop

Egész napos intenzív workshop a tanulni vágyóknak

TikTok mentoráció

Személyre szabott mentoráció kezdőknek, haladóknak