egyéni vállalkozó

Egyéni vállalkozó: születni kell rá vagy tanulható?

Az előző bejegyzésben arról olvashattok, hogyan lett dr. Szabó Orsolyából egyéni vállalkozó, és a Zsolya Communication alapítója, míg most ő kérdezett az én utamról. Hogyan jött létre a Kívül Belül Boldogság és pontosan ki is vagyok én? Ebben a blogbejegyzésben kiderül!

Cserta Szandra, mint egyéni vállalkozó: Honnan indult az utam?

Jelenleg 32 éves feleség vagyok és anyuka, emellett pedig a saját vállalkozásom vezetem a Kívül Belül Boldogságot, ami az évek alatt rengeteget változott. De honnan is indult az én vállalkozói szemléletem?

Egy elit 6 osztályos gimnáziumba jártam, amikor is 15 évesen a fejembe vettem, hogy ki szeretnék menni egy évre külföldre. Fel is vetettem az ötletet a szüleimnek, akikkel elkezdtünk agyalni különböző országokon.  Szóba jött számos helyszín, de végül Ausztráliára esett a választás, ahová 1 héttel a jelentkezési határidő vége előtt még sikeresen leadtuk a jelentkezést. 

15 évesen tehát kiutaztam egyedül külföldre. Szerencsésnek mondhatom magam, mert volt alkalmam bejárni egész Óceániát barátokkal, iskolával és a családommal. Így eljutottam például Sydney-be, Canberra-ba, jártam Tazmániában, Új-Zélandon, Balin és Szingapúrban is. Igazából már itt megmutatkozott, hogyha valamit a fejembe veszek, akkor azt meg is valósítom és nincs senkinek esélye visszatartani. Ez valójában az egyik olyan tulajdonságom, ami miatt sikeres egyéni vállalkozó lehetek.

Külföldi évek és a vállalkozás kapcsolata

A gimi után jogi pályára készültem, azonban egy ponttal lemaradtam az ELTE jogról. Így kerültem a BGE kereskedelem és marketing szakára, másoddiplomaként pedig az ELTE-n tanultam társadalmi tanulmányokat.

Az egyetemen HÖK tag voltam, köztársasági ösztöndíjat szereztem, dolgoztam a Soros elnökségnél és a nagykövetségen is, valamint kisebb PR cégnél is kipróbálhattam magam, továbbá gyakornokoskodtam a Parlamentben is. Szóval az egyetemi éveim is mozgalmasan teltek, kipróbáltam magam a lehető legtöbb helyen. 

Az egyetemen ismerkedtem meg a férjemmel is, akivel csoporttársak voltunk. 3 hónapos járás után megosztottam vele a jövőbeli terveimet, vagyis azt, hogy a mesterképzést már külföldön szeretném folytatni. Így két opció maradt: vagy jött velem, vagy szakítottunk volna. Mivel ma már a férjem, így nem nehéz kitalálni, hogy az utazást választotta. 5 hónapos volt a kapcsolatunk, amikor összeköltöztünk és egy dániai egyetemen kezdünk el tanulni, a CBS-en.

Én vállalkozásfejlesztésről és cégen belüli innovációról tanultam, aminek kapcsán gyakornokként dolgoztam Koppenhágában egy startup inkubátornál. Ma, mint egyéni vállalkozó rengeteget hasznosítok és alkalmazok abból a tudásból és tapasztalatból, amiket külföldi tartózkodásom alatt szereztem.

Itt Dániában úgy nézett ki az egyetemi cserefélév, hogy kaptunk egy listát, amin szinte az összes ország benne volt és választhattunk hol szeretnénk elvégezni azt a félévet.  Leültünk a férjemmel és végigböngésztük a listát. Végül Amerika és Korea között gondolkodtunk, és a férjem vágya miatt az utóbbira esett a választásunk. Elsőre talán nem hangzik egy álom utazási célnak, de mi nagyon jól éreztük magunkat. Ott töltöttünk 4 hónapot, kollégiumban éltünk, tanultunk, dolgoztunk és teherbe estem.

Hazatérés, családalapítás

A Fülöp-szigetekre látogattunk el egy hétre a cserefélév alatt, mert nagyon kedvező áron tudtuk megszervezni az utazást. Tudni kell, hogy a családomban sajnos nem ritkák a nőgyógyászati problémák. 18 éves koromban közölték velem, hogy nagyon nehezen és különböző beavatkozások árán eshetek csak teherbe, így már a 2. randin mondtam a férjemnek, hogy emiatt hamar szeretnék gyermeket szülni. Ehhez végül egy tengerpart, rum és stresszmentes este kellett, de valamilyen szinten tudatosan érkezett a kisfiunk.

2014 volt ez a nagy utazós évük, ekkor kérte meg a férjem a kezemet is, jártunk tehát Koreában, Japánban, Fülöp-Szigeten, Dániában stb. 2015-ben pedig hazajöttünk a mesterképzés befejezése után, mert a férjem mindenképpen multinál akart dolgozni és csak a magyar nagy cégek hívták vissza, ezért hazaköltöztünk.

Egyéni vállalkozó lét és fiatal anyaság

A munka miatt tehát hazaköltöztünk és kb. 5 hónapos lehetett a fiam, amikor azt éreztem, hogy bekattanok otthon. 25 évesen nem volt olyan ismerősöm, aki szintén szült volna és a korábbi éveimhez képest jóval kevesebb inger ért, kevésbé voltam szabad. Emiatt elkezdtem állásokra jelentkezni.

Először titkoltam, hogy van egy kisbabám, csak a sokadik interjún említettem, emiatt sokan visszautasítottak. Végül a Procter and Gamble volt az a cég, ahol stratégiát váltottam és egyből elmondtam már az első interjún, hogy ez a helyzet.  Szerencsére őket nem zavarta a 10 hónapos kisbabám, ha mellette elvégzem a rám bízott feladatokat. Így kerültem tehát ehhez a céghez. 

Azonban sehova nem tudtam, beadni a gyereket, amíg tartott a munkaidő, ami nehézség volt számunkra, úgyhogy egy dada mellett döntöttünk a férjemmel.  Úgy voltam vele, hogy akár a fizetésem 80%-át a dadának adom, csak hadd dolgozhassak, mert a gyereknek is sokkal jobb, ha egy boldog anyát kap, mint egy bekattantat. Mi akkor így láttuk jónak és azóta sem bántuk meg a döntésünket. 

Egy évet töltöttem a sales menedzseri programban a cégnél, ahol rengeteg sales technikát megtanultam. Nagyon érdekes élmény volt számomra és sokat köszönhetek az ottani munkámnak, hiszen sokat hozzátett ahhoz, hogy most van egy webáruházam és egyéni vállalkozó lehetek. Mivel a mai napig hasznosítani tudom azokat a marketing stratégiákat, amiket ott megtanultam. 

A Kívül Belül Boldogság születése

2017-ben indult el a Kívül Belül Boldogság, amikor úgy döntött a cég, ahol dolgoztam, hogy nem hosszabbítja meg az egyéves fix szerződést és nem fog felvenni engem teljes munkaidőssé. Amiatt, mert nem voltam elég jó cégen belüli politizálásban és nem voltam elég agresszív sales szempontból. Emiatt akkor nagyon szomorú voltam és így kerestem meg Csontos Timi coach-ot, akinek segítségével átbeszéltük a gondjaimat. A beszélgetések során rájöttem, hogy a céges autó fog hiányozni a legjobban. 

Úgyhogy 2017 tavaszán elindult a Kívül Belül Boldogság. Akkoriban az volt a terv, hogy Csontos Timivel közösen csináltuk volna.  Emiatt a név is. Mert én vagyok a kívül, Timi pedig a belül. Csak aztán hamar rájöttünk arra, hogy az otthonszervezés része az a nagyját elviszi a vállalkozásnak és a végén úgy döntöttünk, hogy csak én fogom vinni a vállalkozást, mint egyéni vállalkozó.

Ettől függetlenül Timi szerves része az egésznek, hiszen sok workshopot és online kurzust tartottunk közösen, a vállalkozásfejlesztés programban is az egyik oktató ő. Tehát folyamatosan mellettem áll csak más szinten.

Professzionális rendszerezés, mint szakma

Azt gondoltam a Kívül Belül Boldogságnak működnie kell, hiszen üzleti tervből írtam a szakdolgozatomat és a rendszerezés már milliárd dolláros üzletnek számított Amerikában, ott volt Marie Kondo, akinek a könyvei listavezetők voltak, tehát úgy láttam, hogy ebből itthon is lehet valami.

Két dologra azonban rá kellett jönnöm: Az egyik, hogy Magyarországon nagyon nagy a bizalmatlanság. Az, hogy beengedjünk valakit az otthonunkba, aki akár a fehérneműinket fogja hajtogatni, az sokak számára tabu. A másik dolog pedig, hogy ez a szakma korábban nem létezett itthon, így konkrétan el kellett magyaráznom és edukálnom az embereket arról, hogy mi is ez valójában. Enélkül nem tudtam volna belevágni a sales-be.

Elkezdtem erről blogot írni, azonban 2017 nyarán szóltak, hogy szörnyen írok. Ennek apropóján belefogtam a videózásba. Az első YouTube videó 5 órás művelet volt, de aztán szép lassan belejöttem, míg a blogírást egy volt osztálytársam vette át.

Mivel sok ember számára drága volt a szolgáltatás, amit kínálok, továbbá teljesen ismeretlen számukra, így nem is akarták megvenni. Tehát a meggyőzés és eladás eleinte nehéz volt. Emiatt döntöttem úgy 2017 őszén, hogy online kurzusokat indítok a rendszerezéssel kapcsolatban.

Ennek hatására kezdett fellendülni a rendszerezés, mint szolgáltatás is, egyre több helyről kaptam megkeresést. Viszont az volt a probléma, hogy elmentem rendszerezni, majd elküldtem az embereket vásárolni, hogy honnan szerezzenek be tárolókat, amit vagy megcsináltak vagy nem. Szóval innen jött az ötlet, hogy elinduljon a webáruház 2018-ban, ami mára több, mint 700 termékre nőtte ki magát.

Emellé 2019 augusztusában pedig megnyílt a bemutatóterem is. Mivel ezek prémium minőségű tárolók, így jó, ha élőben is meg lehet nézni, megtapizni őket. Viszont a bemutatóterem egy elég nagy helynek bizonyult, így hátul létrejött a rendezvénytér, amit augusztustól egészen 2020 márciusáig szinte full kapacitással ment. Ez egy kiadó coaching és workshop szobát jelent, ahol tényleg mindig teltház volt. Ezt viszont keresztülhúzta a covid.

Covid helyzet és egyéni vállalkozás

Az Euro árfolyamváltozása mellett a rendezvénytéren nullára redukálódott a foglalkozások száma. Ezeknek a szobáknak a célja viszont kicsit a networking is volt, hogy jöjjenek az emberek, ismerjék meg a termékeket, a márkát, zsizsegjenek az üzletben, mert fontosnak tartom az offline kapcsolódást, mind a vásárlókkal, mind a csapattagokkal. Tehát az egyéni vállalkozó szemléletbe az is beletartozik, hogy mindennap összeüljünk, találkozzunk. 

Egyéni vállalkozó mindset

Magamból kiindulva azt gondolom, hogy a vállalkozói szemléletmódra születni is kell, de tanulásra is szükség van hozzá. Az egyik nem lehet a másik nélkül. Apukám és nagypapám vállalkozók, így éreztem a vállalkozás adta szabadságot és egyben lekötöttséget is a családban, megkaptam a szükséges szemléletmódot.

Azonban sosem voltam közvetlenül beavatva a vállalkozás részleteibe, nem történt olyan, hogy leültem apukámmal és üzleti tervekről beszélgettünk volna. Tehát a légkör megvolt, de mindez egy sikeres vállalkozás elindításához nem elég.

Szerencsés vagyok, mert nagyon erős és biztos szociális háttérrel rendelkezem. Ha bármit elrontok, akkor 5 ember legalább van, akihez tudok segítségért fordulni mentálisan és anyagilag egyaránt. Viszont apukám és anyukám a két fő ember, biztos pont, akikhez bármikor fordulhatok. Tehát nem félek belevágni a dolgokba, a „mi a legrosszabb, ami történhet?” mentalitás szellemében élek sokszor emiatt.

Magasabb a kockázatvállalási szintem, ami jelen esetben a vállalkozás indítása során előnyömre vált.  Szóval biztosan nehezebb lett volna az elindulás, ha nincs meg ez az anyagi és szociális biztonság mögöttem. 

Egyéni vállalkozó szeretnél lenni? Maradj velem a Vállalkozásfejlesztés blog felületén is, hogy inspirációt nyerj számos vállalkozó sikersztorijából!

Szolgáltatásaink

30 napos Kisvállalkozói TikTok ötletek kihívás

TikTok tanácsadás

Gyors TikTok tippek, hogy fellendítsd a vállalkozásod

TikTok tartalomgyártás

Helyetted találjuk ki, vesszük fel és vágjuk meg a TikTok videókat

TikTok workshop

Egész napos intenzív workshop a tanulni vágyóknak

TikTok mentoráció

Személyre szabott mentoráció kezdőknek, haladóknak