Célkitűzés

A célkitűzés legfontosabb lépései: Neked mi a 2022-es célod?

A januárt mi mással is kezdhetnénk, mint a célkitűzés témájával. Mind a magánemberek, mind a vállalkozók életében az év első hónapja tervezéssel és célmeghatározással kezdődik. A Vállalkozásfejlesztés lépésről lépésre kurzuson most Csontos Timi (My Best Self) coach segített a kisvállalkozóknak abban, hogy hogyan érdemes kitűzni a célokat és milyen módszerekkel érhetik el ezeket.

Korábban is tűztél ki célokat a vállalkozásod számára? Mennyire tudtad betartani a tavalyi évben mindazt, amit megfogalmaztál? Ha az idei évet nem bíznád a véletlenre és szeretnéd elérni a vágyaid, akkor ez a blogbejegyzés most neked szól! Ugyanis nem mindegy, hogy hogyan fogalmazzuk meg céljainkat, vagy miket teszünk a beteljesülés érekében!

A célkitűzés első lépése

A célok elérésben nagy szerepet játszik a vizualitás. Ezért egy vision board, vagyis egy motivációs tábla elkészítése legyen a célkitűzés folyamatának első lépése! Csinálhatod digitálisan vagy nyomtathatsz ki képeket, sőt akár rajzolhatsz is. A lényeg, hogy lásd vizuálisan magad előtt a konkrét célokat, amire rápillantva mindig motivációt nyerhetsz!

A vállalkozásoddal kapcsolatos üzleti céljaid és a magánéletbeli céljaid számára külön motivációs táblát tarts fenn! Helyezd egy szemmel látható helyre, például a dolgozószobádba az asztalod fölé, hogy minden nap a szemed előtt legyen inspiráció céljából! Egy vision board a rossz napokon is képes fellendíteni az emberben a motivációt és a lelkesedést, hiszen emlékezteti rá, hogy miért is éri meg keményen dolgozni!

Üzleti célok pontos megfogalmazása

A vizuális felvázolás mellett nagyon fontos a célkitűzés során, hogy a konkrét céljaidat pontosan megfogalmazd és le is írd. De mit nevezünk jó célnak?

Az olyan üzleti jellegű célok, mint például „több bevételt szeretnék termelni” vagy „új ügyfeleket szeretnék szerezni” önmagában nem nevezhetőek céloknak, inkább csak vágyaknak. Egy jó cél a SMART célkitűzés módszere szerint konkrét, mérhető, elérhető, releváns és időhöz kötött. Ezzel a módszerrel nem terveket gyártasz, hanem pontos, követhető, jól definiált célokat!

Vegyük például tehát, hogy a vágyad a magasabb bevétel. Lássuk hogyan alakíthatod át ezt pontos céllá!

Először is konkretizáld a célt, vagyis fogalmazd meg egészen pontosan, hogy mit jelent számodra a magasabb bevétel és milyen lépésekkel tudod ezt elérni. Ehhez nagy segítség, ha pontos számadatokkal dolgozol, így mérhetővé válik a célod. Azonban az, hogy egy cél elérhető, azt jelenti, hogy ne rugaszkodj el a valóságtól. Olyan célokat érdemes megfogalmazni, amire látunk lehetséges megoldásokat és kellő munkával meg tudjuk valósítani!

Továbbá a cél relevanciája is fontos, ami során azt vizsgáld meg, hogy a kitűzött cél mennyiben befolyásolja a vállalkozásoddal kapcsolatos legfőbb üzleti célod, vagy az ehhez szükséges feladatok megvalósítása hogyan viszonyul a többi tevékenységedhez!

Végezetül pedig kösd időkorláthoz a célod! Figyelj arra, hogy ez az időszak is a realitás mezején mozogjon. Adj a feladatoknak határidőt és gondold végig a végcél pontos idejét! Hiszen a határidőhöz való kötés segít a lustaság vagy halogatás legyőzésében!

Így tehát a korábbi vágyból cél varázsolható, például így: „December végéig 10%-kal megnövelem a webáruházamból származó bevételeket az előző évhez képest. Ennek érdekében közösségi média kampányokba kezdek és optimalizálom az általam forgalmazott termékeket!” 

Célkitűzés és megvalósítás: fontos lépések

Annak érdekében, hogy a megfogalmazott célok nagyobb eséllyel valósuljanak meg, egyfajta reményteli, bizakodó gondolkodásmódot kell erősítenünk magukban!

Továbbá szükséges felmérni a megoldási lehetőségeket. De nem csupán az egyértelmű, nagyobb feladatokat és lépéseket, hanem a mindennapos apró szokásokat és teendőket is, amik elvégzése nélkül kisebb eséllyel valósulna meg a cél.

Bár elsőre pesszimista hozzáállásnak tűnhet, de nagyon fontos, hogy a lehetséges akadályokat és nehézségeket is mérd fel. Ezzel lesz egy kész terved, ha valami oknál fogva nem úgy alakulnak a dolgok, mint ahogyan azt eltervezted. De valójában ezek az akadályok tervezés hatására nem is lesznek akadályok többé!

Ezeken kívül a célok elérését nagyban befolyásolja az is, hogy a saját képességeinket folyamatosan erősítjük és fejlesztjük. Ugyanis mindenkinek vannak olyan erősségei, amik az üzleti életben nagyon pozitív jellemvonásnak számítanak. A legtöbb erősség a vállalkozásod javára fordítható.

De hogyan is tudod meghatározni, hogy mik az erősségeid? Valamint ezt hogyan tudod a vállalkozásod működéséhez és a célok eléréséhez kapcsolni?

Neked mi a 2022-es célod a saját businesseddel kapcsolatban? Kívánom, hogy érd el az összes célod és sikeresen alakuljon a vállalkozásod!

Szolgáltatásaink

30 napos Kisvállalkozói TikTok ötletek kihívás

TikTok tanácsadás

Gyors TikTok tippek, hogy fellendítsd a vállalkozásod

TikTok tartalomgyártás

Helyetted találjuk ki, vesszük fel és vágjuk meg a TikTok videókat

TikTok workshop

Egész napos intenzív workshop a tanulni vágyóknak

TikTok mentoráció

Személyre szabott mentoráció kezdőknek, haladóknak