üzleti terv

Az üzleti terv készítése és annak fontossága

A tervezés mindennek az alapja, és nincs ez másként egy vállalkozás esetében sem. Éppen ezért az üzleti terv elengedhetetlen része egy vállalkozásnak, hiszen célja, hogy professzionálisan ismertesse annak működését. Ebben a blogbejegyzésben tehát megismerheted az üzleti terv felépítését és szerkezetét. Így kezdő vállalkozóként sem kell megriadnod ennek elkészítésétől!

Mi is pontosan az üzleti terv?

Az üzleti terv akár egy 30-70 oldal terjedelmű dokumentum is lehet, amelynek lényege, hogy részletesen bemutasson egy vállalkozást. Megtudhatjuk belőle a vállalkozás jövőbeli terveit, és a pénzügyi számításokat. Emiatt sokan összekeverik a pénzügyi tervvel. De valójában az üzleti terv, a pénzügyi terv tágabb kategóriája. 

Az üzleti terv része továbbá a piac- és versenytárs elemzés, a marketing terv és a működési terv is.

Egy jól összeállított üzleti terv megóv a felesleges kiadásoktól, minimalizálja a kockázatot és növeli a befektetői hajlandóságot.

Egy üzleti terv mindig választ ad a következő kérdésekre:

  • Milyen terméket vagy szolgáltatást kínál a vállalkozásod?
  • Mitől másabb a vállalkozásod, mint a versenytársaidé?
  • Egyáltalán kik a versenytársaid?
  • Hová pozícionálod magad a piacon?
  • Kik a vevőid, a célcsoportod és hogyan éred el őket?
  • Kik a partnereid?
  • Milyen kockázatokra számíthatsz? Hogyan oldod meg ezeket?
  • Mennyi pénzre van szükséged, és mikorra várható a megtérülés

Üzleti terv készítése: Mire figyelj?

A dokumentum készítésénél fontos, hogy őszinték legyünk magunkkal. Tehát elengedhetetlen, hogy a realitások talaján mozogjunk, hiszen a célja a tájékoztatás. A túlságosan optimista üzleti terv becsaphat minket, így kockára tesszük a tőkénket. 

Egy vállalkozás életében a fő cél minden esetben a profitszerzés, ami egy reális üzleti- és pénzügyi terv nélkül nehezen megvalósítható. Hiszen egy jól átgondolt, reális üzleti terv azt fogja megmutatni, hogy lehetséges-e az elképzelt módon működtetni a vállalkozást, és képesek vagyunk-e a profitszerzésre.

Természetesen a reális üzleti terv ellenére is előfordulhat, hogy akadályokba ütközünk. Sok olyan esemény történhet, ami befolyásolja az üzleti eredményt. Emiatt érdemes előre felmérni az esetleges kockázatokat, és előre kigondolni annak megoldásait. 

Célok meghatározása az üzleti- és pénzügyi tervben

Ahhoz, hogy az üzleti tervet el tudd készíteni, fontos, hogy tudd a vállalkozásod célját. Pontosan megfogalmazott célok nélkül nehéz reálisan tervezni. Ebben a SMART célmeghatározási módszer lehet segítségedre. A helyes üzleti célkitűzés elengedhetetlen egy vállalkozás életében. A célok nemcsak motiválnak, hanem megmutatják a helyes irányt, ami felé haladnod kell. Egy jó cél mindig konkrét, mérhető, elérhető, releváns és időhöz kötött.

Pénzügyi terv készítése

A pénzügyi terv az üzleti terv legterjedelmesebb, legfontosabb része, hiszen ez ad választ arra, hogy képesek vagyunk-e profitot szerezni.  A profitszerzés lehetősége nélkül nincs értelme elindítani a vállalkozást, vagy legalábbis módosítani kell a terveinket egy kedvezőbb pénzügyi eredmény érdekében.

Ez egy olyan dokumentum, ami részletesen leírja egy vállalkozás pénzügyeit, megtakarításait, befektetéseit, költségeit és biztosításait. A pénzügyi terv nem egyenlő a könyveléssel! Ebben nem kell részletes számolásokat végezni, csupán abban segít, hogy előre lejátszuk egy vállalkozás gazdaságát.

A jó pénzügyi terv a következőket tartalmazza:

1. Bevételek

Vagyis minden, ami befolyik a számlára, főként a termékek vagy szolgáltatás eladásából származó jövedelem.

2. Költségek és kiadások

Értelemszerűen minden, ami a számláról kiáramlik. Üzemeltetés, beruházások, előállítási költségek, szolgáltatás megvalósítása stb.

3. Fedezeti pont

Ez az a pont, amikor a bevételek és kiadások egyensúlyba kerülnek. Ez mutatja meg, hogy nyereséges vagy veszteséges a vállalkozás.

4. Eredménykimutatás

Egy adott időszak eredményét mutatja meg, amiből kiderül mekkora volt a tényleges nyereség vagy veszteség.

5. Mérleg

Ezt általában a könyvelők készítik el. Ennek lényege, hogy megtudd a vállalkozás vagyonát és finanszírozásait. 

6. Megtérülési pont

Az a pont, amikor a vállalkozásodba fektetett tőke megtérül. Ezután a pont után számíthatsz hozamra.

7. Beruházási terv

Ha a vállalkozásod üzemeltetésérre szükséged van eszközökre, akkor ide kerülnek azok költségei, beszerzési forrásai és a beszerzésének ideje. Ez bármilyen eszköz lehet, például gép, szoftver bármi.

8. Finanszírozás

Itt azt kell feltüntetni, hogy a költséges és a beruházások milye finanszírozásból történtek. Ez lehet saját tőke vagy külső forrás, ami alatt értjük a hitelt, pályázatot, családi segítséget stb. Továbbá azt is bele kell írni, hogy a külső forrásokat vissza kell-e téríteni vagy sem.

9. Cash-flow

Ez a pénzügyi terv legfontosabb része, amit érdemes havonta elkészíteni. Ez mutatja meg, hogy mennyi pénzre van szükséged ahhoz, hogy elérd a céljaid. A cash flow nem csupán számokat közöl, hanem összefüggéseket, magyarázatokat. 

Az üzleti vászon megelőzi és kiegészíti az üzleti tervet, és az alapvető buktatókra egyből rávilágít.

Az üzleti tervnek egy vállalkozás indításának kezdeti fázisában el kell készülnie. Hiszen, mint láthatod ez az alapja mindennek. Kezdő vállalkozóként befektetőket találni nem egyszerű, ám egy jó üzleti terv képes meggyőzni másokat is arról, hogy miért éppen a te vállalkozásod a legjobb! 

Szolgáltatásaink

30 napos Kisvállalkozói TikTok ötletek kihívás

TikTok tanácsadás

Gyors TikTok tippek, hogy fellendítsd a vállalkozásod

TikTok tartalomgyártás

Helyetted találjuk ki, vesszük fel és vágjuk meg a TikTok videókat

TikTok workshop

Egész napos intenzív workshop a tanulni vágyóknak

TikTok mentoráció

Személyre szabott mentoráció kezdőknek, haladóknak