You are currently viewing A termékleírás fontossága és szabályai

A termékleírás fontossága és szabályai

Vállalkozóként webáruházat üzemeltetsz? Akkor biztosan nem úszod meg a termékleírás készítését! Az online vásárlás hátránya, hogy a vevő nem tudja megnézni, megfogdosni a terméket, így elengedhetetlen, hogy részletes leírás szülessen a termékekről, ami segíthet a vásárlónak a döntéshozatalban. Azonban egy unalmas, információkkal teli szövegnél többről szól!

A termékleírás lényege

A termékleírás elsődleges célja, hogy a vásárlóidat tájékoztassa olyan információkkal, ami után a virtuális kosarukban landol a terméked. Emellett pedig a jó termékleírást értékeli a Google is, és ennek hatására igazán előkelő helyen jeleníti meg a webáruházadat vagy a terméked aloldalát a találati listában.

Ehhez viszont az kell, hogy a termékleírás a keresőoptimalizálás (SEO) szabályainak megfelelően legyen megírva.

A SEO szövegírás figyelembevételével megírt termékleírásokat az egyediség jellemzi. Elsődleges szabály, hogy sose másold más webáruházak, gyártók vagy nagykereskedők által megírt termékleírásokat, mert ezzel éppen a célod ellenkezőjét fogod elérni. A következő szempontokat betartva te is képes leszel a Google első helyén megjeleníteni a webáruházad termékeit!

A jó termékleírás lépései

Mielőtt belevágnál a termékleírás készítésébe, először is gondold át, hogy ki a te ideális vásárlód!

Tehát határozd meg a célcsoportod!

Ki az, akit meg akarsz szólítani a termékleírással, és elérni, hogy vásároljon? Ez a lépés azért fontos, mert minden buyer persona más és más stílust kedvel, más a fontos számukra egy termék megvásárlásakor.

Ha tudod, hogy ki a célcsoportod, akkor annak megfelelő nyelvezettel és számukra releváns információkkal tudod ismertetni a terméked!

A termékleírás természetesen a termékről szól. Fontos, hogy minden információt megossz róla ugyanis, ha valami nem egyértelmű a vásárló számára, akkor emiatt szüneteltetheti a vásárlást, hogy máshol utánanézzen a terméknek. De hogyan tudod felépíteni a termékleírást, hogy a vevőd mindenre választ kapjon? A következőket mindig fogalmazd meg:

1. Azonosítsd a terméket!

Vagyis legyen egyből felismerhető, hogy mit árulsz, tehát írd le a termék pontos nevét.

2. Mi a termék funkciója?

Adj választ erre a kérdésre már a termékleírás legelején. Írd le, hogy a termék mire való, és milyen problémákra ad megoldást.

3. Milyen egyéb jellemzője van?

Tehát fejtsd ki a termék színét, méretét, anyagát, súlyát, illatát stb. Vagyis mindent, ami a termékedről releváns információként szolgál. Nem baj, hogyha az információkat magától értetődőnek érzed, a vásárló számára ezek is lényegesek!

4. Hogyan működik? 

Az nem elég, hogy leírtad mire való a termék, célszerű szemléltetni, hogy pontosan hogyan kell használni. Ez amiatt elengedhetetlen, hogy a vásárlód lássa, hogy a termék funkciói nem csak ígéretek, hanem valóban jól működik és egyszerűen használható.

5. Miben jobb ez a termék, mint a többi?

Erre a kérdésre is jó, ha adsz egy frappáns választ. Ugyanis, ha elég meggyőző vagy, akkor szívesebben vásárolnak nálad, mint más webáruháznál, ártól függetlenül. 

6. Kinek ajánlod a terméket?

Érdemes megfogalmazni, hogy ki az, aki számára a terméked igazán jó választás, vagy kinek nyújt megoldást a problémájára. Ezzel meg tudod szólítani a vevőt, aki még inkább azt érzi majd, hogy szüksége van a termékedre.

A-termekleiras-fontossaga-es-szabalyai-2

Kiegészítő információk a termékleírásban

A termék specifikációja mellett nyugodtan megemlítheted a termék márkáját, gyártóját és annak céljait, motivációit. Valamint ejthetsz néhány szót a vásárlás és szállítás folyamatáról is, hiszen a vevők számára fontos információ, hogy milyen gyorsan kapják kézhez az adott dolgot. 

Mindemellett pedig lényeges a szöveg szerkezeti egysége is. Tagold a szöveget tartalmilag, egymás után releváns információk álljanak, és egy bekezdés ne legyen túl hosszú.

Törekedj az egyszerű és rövid mondatok írására. 

A fő információkat kiemelheted nagy betűvel és linkeket is építhetsz a termékleírásodba, ha van valami olyan terméked, amit kiegészítésnek ajánlanál.

Továbbá ne felejtsd el kulcsszavakkal felruházni a termékleírásod, hiszen ezzel kedvezel a Google keresőmotorjainak!

A termékleírás mellől nem hiányozhatnak a megfelelő termékfotók, vagy akár videók! Az írás mellett a vizuális megjelenés az, ami a legtöbbet elárul a termékről! Kép nélkül egyik vásárlódban sem kelted fel a bizalmat, ez egy kulcs eleme a webáruháznak. Figyelj arra, hogy a kép jó minőségű legyen, ne legyen túl kicsi és a lehetőségekhez mérten minél több szögből látszódjon. A fontosabb funkciókat és a termék egyedi jellemzőit is célszerű megjeleníteni a fotón.

A képeknél figyelj arra, hogy tartalmazza az elnevezés a termék SEO alapján kitalált terméknevet kötőjelekkel. Az ideális képméret pedig megapixel tekintetében 800×600 v. 800×800 legyen. Ha nagy képet választasz, akkor képtömörítő segítségével tudod kisebbre konvertálni.

Mint láthatod a termékleírás egy igen fontos eleme a webáruház optimalizációjának. Sőt elengedhetetlen folyamat, ha fejlődni szeretnél és növelni az eladások számát. Szólítsd meg fantáziadús termékleírással a vásárlóid, és a SEO szabályainak megfelelően a Google-t is!

Szolgáltatásaink

TikTok tanácsadás

Gyors TikTok tippek, hogy fellendítsd a vállalkozásod

TikTok tartalomgyártás

Helyetted találjuk ki, vesszük fel és vágjuk meg a TikTok videókat

TikTok workshop

Egész napos intenzív workshop a tanulni vágyóknak

TikTok mentoráció

Személyre szabott mentoráció kezdőknek, haladóknak