SEO szövegírás

A SEO szövegírás gyakorlati tudnivalói

Mennyire vagy tisztában a SEO szövegírás szabályaival? Ha weboldalt üzemeltetsz, akkor érdemes foglalkoznod a szövegírás ezen formájával. Ebben a blogbejegyzésben tehát bemutatom neked az alap tudnivalókat a keresőoptimalizálással kapcsolatban.

A SEO szövegírás célja

A keresőoptimalizálás, vagyis a SEO egy olyan tevékenység, amelynek során a weboldalunkat fejlesztjük és optimalizáljuk annak érdekében, hogy gyakran és minél jobb helyen jelenjünk meg a keresési találatok között.

A SEO szövegírás célja tehát, hogy a weboldaladon megjelenő tartalmakat a Google (mivel ennek a keresőmotornak van a legnagyobb hatalma) előkelő helyen jelenítse meg. Vagyis, ha egy potenciális vásárlód a weboldalad tevékenységével releváns témára keres rá, téged találjon az első oldalon a találati listában. Így nagyobb eséllyel ismerik meg a vállalkozásod, több vevőd vagy ügyfeled lehet. 

A SEO tehát kiváló eszköz arra, hogy organikus forgalmat generálj pusztán az internetes keresésekből.

Azonban ahhoz, hogy minél jobb helyezést érj el, a weboldaladat a keresőmotorok számára és természetesen az oldalra látogatók számára is érthetőnek, témához mérten relevánsnak kell lennie. Emiatt ez egy összetett szövegírási forma, hiszen jó, ha megőrzöd kreativitásod, és úgy írsz, hogy az olvasóid értsék és szeressék a tartalmaid, azonban a Google keresőmotorjainak feltételeit is figyelembe kell venned. 

Keresőoptimalizálás folyamatáról röviden

Az, hogy melyik tartalmad milyen pozíciót kap a találati listában, rengeteg tényezőtől függ. A keresőmotorok működése nagyon összetett. Nagyjából meg tudjuk határozni, hogy mely feltételeknek kell eleget tennünk a tartalomgyártás során, de az összeset sohasem fogjuk tudni. A SEO folyamatát azonban három aspektusra bonthatjuk.

1. Technikai SEO

Ez leginkább a weboldal működésére vonatkozik. Olyan tényezők sorolhatók ide, mint az oldal biztonsága, betöltési sebessége vagy a reszponzivitás. De ide tartozik a link struktúra is, ugyanis megkülönböztetünk statikus és nem statikus URL címeket. SEO szempontjából az előbbi használata ajánlott! Továbbá a weboldaladon megjelenő képek megfelelő méretezése is technikai kérdés. Ezek olyan alapvető feltételek, amik biztosítják a Google számára az iránymutatást.

2. Off-page SEO

Ide azok a tényezők sorolhatók, amik kívülről vannak hatással a weboldal működésére. Ezek az elemek bizonyítják be a weboldal megbízhatóságát. Ide leginkább az oldalra mutató linkek és horgonyszövegek tartoznak.

3. On-page SEO

Ide a weboldal írott tartalmi elemei sorolhatók, tehát a SEO szövegírás is ehhez tartozik. Ilyenek a blogok szövegei, a termékleírás és mindegy egyéb szöveges tartalom. Egy írott tartalom optimalizálása során is rengeteg tényező közre játszik, szóval lássuk melyek ezek! 

SEO szövegírás folyamata 

1. Kulcsszókutatás

A SEO szövegírás alapját a kulcsszavak adják. Először is meg kell határoznod, hogy miről szeretnél írni és ennek megfelelően releváns kulcsszó ötleteket kell gyűjtened. Érdemes először általánosabb témától elindulni és fokozatosan szűkíteni a potenciális kulcsszavak körét.

A Google keresés és Google kulcsszótervező mellett ma már számos szoftver nyújthat segítséget abban, hogy megtaláld a megfelelő kulcsszót, és lásd mennyien keresnek rá az adott szóra vagy kifejezésre. 

2. Célcsoport meghatározása

Mielőtt elkezdenél tartalmat gyártani fontos, hogy meghatározd a célcsoportod. Hiszen a különböző buyer personák számára különböző tartalom és megszólítás lesz megfelelő. Nem mindegy, hogy az írásoddal kinek adsz választ a problémájára, és ezt milyen formában teszed. 

3. Tartalom felépítése

Ha tudod miről szeretnél írni, akkor nincs más dolgod, mint átgondolni, hogy felsorolásszerű szöveget gyártasz, rövid, lényegre törő tartalmat, vagy éppen egy hosszabb, precíz írást. Ebben segíthet, ha feltérképezed, hogy az általad írt témában milyen formátumokat preferált a Google. Figyelj a szöveg tagolására, mert fontos, hogy az emberek könnyen tudják olvasni a szöveget. 

A hosszabb tartalmak növelhetik az oldalon eltöltött időt, ami nagyobb konverziót hozhat. Ezért minimum 1000 szavas bejegyzéseket érdemes írni, viszont a vásárlóidtól is függ, hogy az egyes témákban mennyit olvasnak. 

Határozd meg a főbb bekezdéseket és címsorokat és írj frappáns szöveget az olvasóidnak és a keresőmotoroknak egyaránt! Lássuk mi az, amit tartalmazzon a szöveged!

SEO szövegírás fontos elemei

1. Kulcsszó sűrűség és elhelyezés

Az általad választott kulcsszónak szerepelnie kell a címben és a szövegben is néhány alkalommal, valamint mindenképp írd bele az első 100 szóba is! Figyelj arra, hogy a kulcsszóhalmozást elkerüld, és természetes formában fogalmazd bele a szövegbe. 

2. Címek, címsorok

Annak érdekében, hogy a szöveged jól olvasható legyen szükséged van arra, hogy a főcím mellett különböző címsorokkal tagold a szöveget. A cím legyen figyelemfelkeltő, de informatív. A címsorok némelyike pedig tartalmazza szintén a kulcsszavad!

3. Meta leírás

A meta leírás jelenik meg a keresési eredmények sorában, így fontos, hogy figyelemfelkeltő legyen. Tartalmazza a kulcsszót, legyen rövid és az olvasókat célozza meg, a jobb átkattintási arány elérése érdekében.

4. CTA

Mindig helyezz el a szövegben CTA elemeket, vagyis kattintásra ösztönző szöveget, közösségi és megosztási gombokat. 

5. Linkek

Egy jó SEO szövegből a linkek sem maradhatnak ki. Hivatkozz a saját, régebbi tartalmaidra, amik relevánsak a témával kapcsolatban, linkeld a szolgáltatásod vagy a webáruházad termékeit, hogy a felhasználók azonnal a legérdekesebb részéhez jussanak.

6. URL

Figyelj arra, hogy a tartalmad milyen URL-lel látod el. Mindenképpen tartalmazza a kulcsszót és legyen könnyen olvasható, informatív és statikus.

A SEO szövegírás tehát egy olyan folyamat, amit nem érdemes elhanyagolnod, ha saját weboldalad van. Nagyon jó eszköz arra, hogy növeld a bevételed és minél többen megismerjék a vállalkozásod. Azonban ne feledd, hogy a SEO alapján megírt tartalmak számára idő kell, mire valóban látod annak eredményét. Ne csüggedj, ha egy hét után még nem jelensz meg a Google első oldalán, ez egy hosszabb folyamat.

Formáld a tartalmaid a keresőoptimalizálásnak megfelelően, légy naprakész a SEO szabályaival!

Szolgáltatásaink

30 napos Kisvállalkozói TikTok ötletek kihívás

TikTok tanácsadás

Gyors TikTok tippek, hogy fellendítsd a vállalkozásod

TikTok tartalomgyártás

Helyetted találjuk ki, vesszük fel és vágjuk meg a TikTok videókat

TikTok workshop

Egész napos intenzív workshop a tanulni vágyóknak

TikTok mentoráció

Személyre szabott mentoráció kezdőknek, haladóknak